MMX4 Content Management System
292404279
MMX4StederTyperSildefiskeri
Sildefiskeri
9. juni 2014[opdateret 12. juni 2023]
SildefiskMolefiskeriHavfiskeriSaltvandsfiskeriFjordfiskeri
Alle kan være med til at fiske efter sild, når store stimer besøger de danske havne, moler og fjorde.

Foråret og sensommeren/efteråret er tiden for sildefiskeri i havne og ved moler samt ikke mindst i Limfjorden.

Sildeforfang

Du skal selvfølgelige bruge et sildeforfang med et 40 grams lod i bunden. Husk at vende sildeforfanget så tavserne ved opad. Er der stærk strøm er et tungere lod på 50-60 g måske nødvendigt.

Sildefiskeri i Nørresundby

Hav altid flere sildeforfang med og gerne forskellige typer, og hav også et lille udvalg af lod med. Sildefiskeri foregår oftet på bunden og så er risikoen for bundbid med tab af endegrej til følge meget stor.

Man kan sætte to eller „halvanden“ sildeforfang sammen, så man kan fiske i et vertikalt større område. Det er en fordel, når man ikke lige ved, hvor højt sildene går. Det er jo ikke altid, de går helt nede ved bunden. Den samlede længde af forfangene må ikke være længere end stangens længde, da det vil vanskeliggøre udkastene eller helt umulig at kaste ud. Er der mange sild og mulighed for „fuldt hus“, skal man nøjes med kun et forfang, hvis ikke man bruger et ekstra kraftigt hjul. Den øgede vægt kan overbelaste og ødelægge hjulet – og stangen.

Nogle gange er sildeforfang med „langhårede kroge“ de bedste, andre gange er det dem med „små, gyldne vinger“.  Jeg har oplevet, at forfangtypen kan betyde sild eller ej: Vi fiskede ved siden af hinanden og på samme måde, forskellen var kun forfangene. Jeg fangede intet med de små gyldene vinger, men min makker fangede i hvert kast med de langhårede kroge. Da jeg skiftede til de langhårede, fik jeg bid i førte kast.

Fisk varieret

Kast ud og lad forfang og lod synke til bunden. Træk langsomt ind eventuelt med små, bløde ryk. Når det begynder at vibrerer (så bider sildene – du er ikke i tvivl) så træk stadig langsomt og roligt ind. Sildemunde er sarte, og du kan rykke dem af krogene, hvis du trækker for hårdt – så får du ikke sild og sildene får kun et kort liv efter.

Om der skal fiske højt eller lavt, finder man ud af ved at forsøge sig frem. En sildestime kan bevæge sig meget hurtigt, så fanger man godt ved et kast, kan den være et helt anden sted ved næste kast.

Hold igen!

På en god dag, hvor man kan hive tre-fem sild ind hver gang, skal man lige „klappe hesten lidt“ og ikke lade blodrusen tage over.

Rensning af sild

Fang kun de sild, du skal bruge – og husk så på at de skal renses bagefter!

MMX-CMS v.4.0.2 - 2024.05.24. ViggoWeb ©2023-2024